Egen text


Montering av TEXTILTRYCK

För att fästa motivet på textil så använd ett hårt underlag t.ex. en skärbräda av trä eller något annat hårt att lägga plagget/tyget på.

Lägg motivet på plagget/tyget där du vill ha det med den genomskinliga plastfilmen uppåt.

Lägg ett bakplåtspapper eller en tunn handduk över och tryck strykjärnet över med ordentlig tyngd (ca 30 kg). Du ska inte stryka fast motivet utan Pressa. Här kan det underlätta att stå på en stol alternativt lägga skärbrädan på golvet.

För temperatur och presstid se nedan:

Slät vinyl: Presstid 5-10 sek, 120 grader. Plastfilmen tas av varm.

Glittervinyl: Presstid 15 sek 160 grader. Plastfilmen tas av varm eller kall.

Reflexvinyl: Presstid 10-15 sek, 150 grader. Plastfilmen tas av varm.

Har du 2 prickar på strykjärnet så motsvarar det ca 140-160 grader men mät gärna temperaturen med en termometer då det kan variera mellan olika strykjärn. En stektermometer fungerar utmärkt till detta.

Börja i ena hörnet och dra försiktigt diagonalt bort plastfilmen ifrån trycket. Följer motivet med plastfilmen upp så pressa några sekunder till.

När du har fått bort plastfilmen från motivet så lägg tillbaka bakplåtspappret/den tunna handduken igen och eftertryck i ca 5-10 sekunder. När du ser textilfibrerna igenom motivet så sitter det ordentligt.

Tvätta plagget ut- och in, så trycket hamnar på insidan, i upp till 40 grader (upp till 60 grader med reflextryck om plagget tillåter detta).

Vänta minst 24 timmar efter applicering innan första tvätten. Endast den släta vinylen tål att torktumlas men det är inget jag rekommenderar då det slits ut fortare.

Om motivet i framtiden skulle börja lossna så pressa bara fast det igen men glöm inte bakplåtspappret/den tunna handduken.