Fleece & Minky

Fleece är ett mjukt tyg som har många användningsområden t.ex. bland annat foder till kläder samt filtar och kuddar, även att sy mjuka djur i fleece är populärt  

Minky är ett supermjukt fleecetyg med en kort pälsliknande struktur och upphöjda figurer.

Tygets struktur känns lyxig och unik och de roliga prickarna och stjärnorna ger känslan av en fluffig fantasivärld. Det är lätt att bli förtjust i den härliga fleecen!

Minky  och fleece är perfekt till alla möjliga projekt för de allra minsta. Det kan användas till att göra fina babyfiltar och kuddar eller mjuka härliga gosedjur. 

Tyget är på grund av sina mjuka egenskaper också populärt att använda som baksida till quiltade täcken och liknande projekt.

Tyget är elastiskt, så se till att inte dra i det när du klipper eller syr. Nåla tätt så att det övre lagret följer med det undre när tyget matas fram. Har du en övermatare kan den underlätta. Om du inte har övermatare och syr ihop minkyn med ett tyg som inte är elastiskt är det bra att lägga minkyn nedåt så får tyget hjälp att matas fram jämnt.

Fleece och minky krymper inte vid tvätt, så ska du sy ihop dem med till exempel bomullstyg, som ofta krymper, så tvätta bomullstyget först. Annars kommer fleece-/minkytyget att bli stort och sladdrigt.

Sömnadsprojekt i fleece-/minkytyg är garanterat uppskattade presenter för både barn och vuxen. Det mjuka tyget är helt omöjligt att inte bli förtjust i.

Bilderna är exempel på hur färgen är. Färgen kan visas olika beroende på din skärm.


Vad betyder det att ett tyg är:

 • Ekologiskt
  Bomullen som tyget är gjort av är odlat ekologiskt d.v.s. utan bekämpningsmedel men resten av processen behöver inte vara ekologisk utan kan vara full med kemikalier.
 • GOTS certifierat
  GOTS är en speciellt framtagen certifiering för allt tyg.
  GOTS står för Global Organic Textile Standard och är den vanligaste internationella
  miljömärkningen för textil. Standarden innehåller många delar, allt från
  odlingen till färgning, beredning och arbetsförhållanden och dessa ska alltså vara fria från kemikalier som är farliga för hälsan både hos stora som små.
  Om du vill läsa hela riktlinjerna för GOTS så hittar du dem här:
  http://www.global-standard.org/ (engelska)
 • ÖkoTex 100 certifierat
  En STANDARD 100 by OEKO-TEX® certifiering innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d v s inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga.
  Certifiering kan ske för produkter i alla olika steg i den textila kedjan från fibrer till färdiga slutprodukter samt tillbehör. Testerna utförs endast hos något av de välrenommerade textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till OEKO-TEX® Association. Swerea är det enda institut i Sverige som har rätt att certifiera enligt STANDARD 100 by OEKO-TEX®.